Crosscube Challenges

Vragen & antwoorden – Crosscube

Wat betekent maaiveld?

Maaiveld is de hoogte van het omliggende grondoppervlak.

Wat betekent ondersabelen?

Ondersabelen ook wel onderkauwen genoemd is het aanbrengen van de juiste (krimpvrije) mortelmix om de (ontstane) ruimte tussen de kunststof put en het dekselframe op te vullen zodat een stabiele en qua dekselbelasting juiste ondersteuning wordt gecreëerd.

Hoe stel je een deksel?

Stel het deksel door aan de hoogtestel bouten te draaien, zodat de juiste hoogte voor de dekselconstructie wordt verkregen. Vul de ontstane ruimte op met de juiste mortelmix (ondersabelen).

Hoe sluit je het deksel?

Dit is afhankelijk van het type deksel en de aanwezige vergrendeling. Gietijzeren deksel kennen veelal een vergrendeling met een inbus maat 16. Gasgeveerde deksels kennen meestal een driehoek (maat 11) vergrendeling.

Hoe verdicht ik de omliggende grond?

Een goede verdichting rondom de put is essentieel om latere verzakkingen te voorkomen. Gebruik de reguliere gereedschappen en pas op voor de aangesloten mantelbuizen of multikoker. Juist rondom en onder deze aangesloten buizen is het goed verdichten van belang. Idealiter is het bewateren een extra mogelijkheid.

Is kunststof niet te zwak voor een trekput installatie?

De gebruikte materiaalsoort polypropyleen en deels polyamide glasvezelversterkt zijn zeer sterk materialen die zich uitstekend lenen voor dergelijke toepassingen. De diverse trekputten typen zijn stuk voor stuk specifiek ontworpen om ondergronds te worden toegepast en indien nodig worden de trekputten versterkt door stalen verstevigingen. Al vele jaren worden de trekput typen en handholes met succes toegepast en geïnstalleerd.

Veroudert kunststof snel?

De gebruikte kunststoffen zijn getest en juist bedoeld om in dergelijke toepassingen (ondergronds en in infrastructurele werken) te worden toegepast. De chemische bestendigheid van deze kunststoffen zijn goed (raadpleeg bij twijfel de leverancier) en ondergronds kunnen de trekputten vele tientallen jaren mee. Het is raadzaam om de trekputten te beschermen tegen langdurige en onbeschermde opslag (UV invloed).

Kan de Utilis multikoker op elk puttype worden aangesloten?

Ja alle Utilis mulitkokers kunnen op de diverse Crosscube trekputten worden aangesloten. Wij adviseren om dit door ons te laten doen zodat de juiste aansluitmogelijkheden in de trek-schouwput is aangebracht. Dit kunnen wij onder ideale omstandigheden en nauwkeurig doen. Uiteraard kan de trekput wand ook op de projectlocatie zelf worden bewerkt zodat de juiste Utilis maat kan worden aangesloten.

Welke dekselmogelijkheden zijn er?

Wij beschikken over een brede range aan dekselmogelijkheden in de meest uiteenlopende belastingklasses A15 tot en met E900. Wij kennen standaard oplossingen in kunststof, composiet en gietijzer. Tevens zijn wij samen met onze productiepartners erg sterk in maatwerk oplossingen.

Wat is dekselbelasting?

De dekselbelasting wordt in een letter – cijfer combinatie weergegeven A15-B125-C250-D400-E600-F900 en in de internationale norm EN124-2 zijn de eisen daarvoor vastgelegd.

Is een betonnen trekput niet beter?

Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Beton kan bij standaarden veelal goedkoop qua aanschafprijs zijn. Voor de installatie is een kraan nodig. Bij grotere maten en bepaalde grondsoorten is een goede fundatie vereist. Kunststof trekputten zijn sterk en toch heel licht. Vaak met mankracht te plaatsen. Fundatie eisen zijn eigenlijk onnodig. De installatie van kunststof is veelal sneller en goedkoper.

Zijn de trekputten duurzaam?

Ja, onze Crosscube trekputten type 2 en 3 zijn gemaakt uit hoogwaardige gerecyclede kunststoffen. Type RM is uit nieuwe PP gemaakt. Alle trekputvoeringen gaan vele tientallen jaren mee, verouderen zo goed als niet, kunnen niet roesten en zijn na gebruik volledig recyclebaar.

Hoe waterdicht is een trek of schouwput?

Trek- en schouwputten zijn standaard niet waterdicht. Daarmee voorkomen we onnodige opdrijving door hogere waterstanden. Water dat in een trekput loopt dient bij voorkeur ook snel weg te lopen. Indien waterdichtheid voor een component belangrijk is, is het raadzaam om dat component op een andere manier waterdicht te maken. Mantelbuizen kunnen vanuit de trekput wel waterdicht gemaakt worden zodat water niet van de ene put door de mantelbuis naar de andere put gaat. Raadpleeg daarvoor de leverancier.

Hoe demonteer je een type 2 of type 3 trekput?

Maak de rode deuvels op de hoeken los (uit te wippen met bv een schroevendraaier) en verwijder de u clips aan de binnen zijde van de trekput. Daarna zijn de elementen uit elkaar te halen.

Wat is type 2

Type 2 is onze Crosscube uitvoering die is opgebouwd uit modules zoals raamelementen en kopdelen. De raamelementen kennen adapterplaten waarin een mantelbuis kan worden doorgevoerd.

Wat is type 3

Type 3 is onze Crosscube uitvoering die is opgebouwd uit modules zoals raamelementen en kopdelen. De raamelementen kennen standaard uitbreekpoorten 3x50mm/1x110mm/1x160mm die met een hamer uitgeslagen kunnen worden zodat een mantelbuis kan worden aangesloten.

Wat is type RM

Type RM is onze Crosscube die is opgebouwd uit ringen die op elke hoek met een kunststof bevestigingsclip verticaal aan elkaar vastgemaakt worden. In de ringen zitten op wens prefab standaard buisaansluitingen. Ook kan ter plekke op locatie een gat gezaagd worden met een gatenzaag. Wij adviseren om deze gaten over 2 ringen te verdelen.

Heb je een vraag? Ik help je verder.

Laat je gegevens achter en we reageren zo spoedig mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.